Nutripharma nieuws

Gezond eten voor 5 euro per dag

Mensen lijken niet ongezonder te eten door de economische crisis. Sterker nog, Nederlanders kopen minder ongezonde snacks en snoep. En door slim in te kopen kun je voor 5 euro per dag gezond eten. Dit blijkt uit onderzoeken in opdracht van het Voedingscentrum.
Door te letten op de boodschappen bespaart 63% van de mensen geld. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK naar eten tijdens de crisis.

Ongezond eten laten we vaker in de winkel

Het meeste besparen mensen door snoep, hartige snacks en frisdrank in de winkel te laten staan. Van alle Nederlanders koopt 37% minder of geen snoep en 1 op de 3 koopt minder of geen snacks. Snoep en snacks zijn vaak duur en bevatten bovendien veel suiker, zout of vet. Deze extra’s laten staan is dus een hele goede methode om geld te besparen.

Voor 5 euro per dag gezond

Gezond en gevarieerd  eten hoeft helemaal niet duur te zijn. Het Nibud berekende voor het Voedingscentrum de kosten van een dagmenu. Wat blijkt? Voor 5 euro per dag kun je al gezond eten. Hieronder valt ontbijt, lunch, avondeten en extra’s.

Slim je gezonde producten kopen

Als je de boodschappen slim inkoopt, kun je voor weinig geld gezond en gevarieerd eten. Je kunt bijvoorbeeld geld besparen door:

  • zoveel mogelijk te kiezen voor seizoensgroenten. Deze zijn ruim beschikbaar en daardoor meestal goedkoper.
  • te letten op verspilling. Een boodschappenlijstje voorkomt dat je te veel koopt. Als je te veel hebt gekookt, gebruik de restjes dan in een nieuwe maaltijd.
  • peulvruchten te kopen. Deze zijn goedkoop én goede vleesvervangers. In een maaltijd kun je een portie vlees van 100 gram vervangen door 75 gram peulvruchten.

Zorgen over vis

Bijna 1 op de 5 Nederlanders blijkt minder vaak of geen vis meer te kopen door de crisis. Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum noemt dit een negatieve ontwikkeling: “Vis bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Hiervan krijg je voldoende binnen als je 2 keer per week vis eet, waarvan 1 keer vette vis. Goedkopere vis uit de diepvries of bijvoorbeeld sardientjes uit blik is ook een prima keuze”.

 

Voedingscentrum, 13 Mei 2013. Lees meer

Reacties uitgeschakeld voor Gezond eten voor 5 euro per dag