Nutripharma nieuws

Gezonde voeding verlengt levensverwachting met ruim 10 jaar

Gezonde voeding verlengt levensverwachting met ruim 10 jaar

Een gezond voedingspatroon verlengt de levensverwachting met gemiddeld 12 jaar voor 20-jarige Europeanen en met ruim 6 jaar voor 70-jarigen. Dat blijkt uit een nieuw model waarmee de gezondheidswinst van voeding kan worden berekend. Het wetenschappelijk model is voor iedereen gratis beschikbaar via de Food4HealthyLife Calculator.

Meer peulvruchten, volkoren en noten

Noorse onderzoekers van de Universiteit van Bergen hebben het model gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Plos Medicine. Het model is gebaseerd op gegevens uit meta-analyses en de omvangrijke Global Burden of Diseases study. De onderzoekers hebben berekend wat het effect op de levensverwachting is als mensen een gemiddelde westerse voeding vervangen door een gezondere voeding. De meeste gezondheidswinst blijkt te behalen door het eten van meer peulvruchten, volkoren granen en noten en minder rood en bewerkt vlees. Een optimaal voedingspatroon bevat volgens het model dagelijks 400 gram groenten, 400 gram fruit, 225 gram volkoren granen en 25 gram noten en wekelijks 200 gram peulvruchten en 200 gram vis.

Online calculator

De resultaten zijn verwerkt in de online Food4HealthyLife Calculator. Hiermee kan iedereen de gemiddelde gezondheidswinst berekenen van veranderingen in voedingsinname van verschillende voedingsgroepen. In de calculator vul je leeftijd, geslacht en de locatie in (Europa, Verenigde Staten, China of Noorwegen). Vervolgens vul je voor 14 voedingsgroepen in wat de huidige inname is en wat de nieuwe inname wordt. De calculator berekent vervolgens de gemiddelde toe- of afname in levensverwachting van iedere voedingsgroep en ook van de voeding in zijn totaliteit. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat een 20-jarige Europeaan die geen peulvruchten eet, gemiddeld een 2,4 jaar hogere levensverwachting krijgt door wekelijks voortaan 200 gram peulvruchten te gaan eten. En door dagelijks 25 gram noten te gaan eten in plaats van geen noten, neemt de levensverwachting gemiddeld met bijna 2 jaar toe.

Bronnen: ScienceDaily en Plos Medicine

Reacties uitgeschakeld voor Gezonde voeding verlengt levensverwachting met ruim 10 jaar