Nutripharma nieuws

Voeding, beweging en extra eiwit gunstig bij diabetes en obesitas

  • Voeding, beweging en extra eiwit gunstig bij diabetes en obesitasKun je ouderen met diabetes type 2 en obesitas laten afvallen, met behoud van spiermassa? Ja, zo laat het PROBE-onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zien. Het is mogelijk met een voedings- en beweegprogramma, gecombineerd met extra eiwit.

Diëtisten en personal trainers

Aan het PROBE-onderzoek deden ruim 120 55-plussers met obesitas en diabetes type 2 mee. De deelnemers kregen 13 weken lang begeleiding op 3 gebieden: voeding, beweging en gedragsverandering. Zij kregen wekelijks een persoonlijk voedingsconsult of groepsvoorlichting over voeding en gezonde leefstijl. Aan het onderzoek werkten 60 vierdejaarsstudenten mee van de opleiding Voeding en Diëtetiek. Zij namen metingen af bij de deelnemers, hielden individuele dieetconsulten en gaven groepsvoorlichting onder supervisie van een diëtist van Diëtheek.

Energiebeperkt dieet

Deelnemers volgden een energiebeperkt dieet met 600 kcal per dag minder dan hun energiebehoefte. Alle deelnemers kregen 10 keer per week een testdrank: bij het ontbijt en na iedere training. De ene helft kreeg een eiwitrijke drank met gemiddeld 28 gram eiwit per dag, de andere helft kreeg een controledrank zonder eiwit. Beide dranken bevatten 150 kcal per portie. Daarnaast deden alle deelnemers 3 keer per week aan kracht- en intervaltraining, onder begeleiding van HvA-studenten van de minor Personal Training.

Extra winst bij extra eiwit

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients. Gemiddeld vielen de deelnemers uit beide groepen 2,6 kg af en nam de middelomtrek met circa 3,5 cm af. Bloedglucosewaarden daalden aanzienlijk en het HbA1c-gehalte nam met gemiddeld 5 mmol/mol af. Bijna een derde van de deelnemers kon minderen met diabetesmedicatie. De gezondheidswinst bleek nóg groter als deelnemers extra eiwitten binnenkregen. Deelnemers uit de eiwitdrankgroep kregen gemiddeld 570 gram spiermassa erbij. Ook nam de insulinegevoeligheid van deze groep toe.

Behoud spiermassa

‘Onze studie laat zien hoe belangrijk extra eiwit is tijdens een gecombineerd voedings- en beweegprogramma is voor ouderen met obesitas en diabetes type 2’, zegt Robert Memelink, docent-onderzoeker en promovendus bij het lectoraat Voeding en Beweging. ‘We zien dat bewegen enorm gunstig is voor het behoud van spierfunctie en dat voldoende eiwit in de voeding van belang is voor het behoud van spiermassa. Hiermee wordt nog te weinig rekening gehouden in afvalprogramma’s, zeker bij ouderen.’

Reacties uitgeschakeld voor Voeding, beweging en extra eiwit gunstig bij diabetes en obesitas