Rode gist rijst heeft zelfde bijwerkingen als statines

Rode gist rijst, een voedingssupplement dat wel wordt gebruikt als alternatief voor statines, blijkt dezelfde bijwerkingen te hebben als reguliere statines. Bij Bijwerkingencentrum Lareb nam het aantal meldingen van bijwerkingen toe. Lareb waarschuwt consumenten voor de – soms ernstige – bijwerkingen.

Lovastatine
In rode gist rijst zit de stof Monacoline K, die ontstaat tijdens de gisting van rijst. Monacoline K, ook wel lovastatine genoemd, is in andere landen verkrijgbaar als geneesmiddel. In Nederland is rode gist rijst te koop als voedingssupplement. Het wordt aanbevolen voor de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte. Uit analyse van Lareb blijkt dat de hoeveelheid Monacoline K in de verschillende preparaten sterk varieert. Bovendien kunnen rode gist rijst-supplementen ook de giftige stof citrinine bevatten, die tijdens de gisting kan ontstaan.

Van spierpijn tot alvleesklierontsteking
De voor rode gist rijst gemelde bijwerkingen komen overeen met de bijwerkingen van statines. Spierpijn en andere klachten aan het bewegingsapparaat worden het meest genoemd (32 keer). Daarna rapporteren mensen maag-darmklachten en neurologische symptomen, zoals hoofdpijn, duizeligheid en geheugenproblemen. In een enkel geval traden er ernstige bijwerkingen op als alvleesklierontsteking en ernstige leverproblemen.

Waarschuwing aan consumenten
‘Consumenten nemen vaak aan dat voedingssupplementen minder gevaarlijk zijn dan reguliere medicijnen. In het geval van rode gist rijst kan dit misleidend zijn en zelfs schadelijk’, schrijven de onderzoekers in het rapport. In juli 2017 waarschuwde Lareb ook al voor de bijwerkingen van rode gist rijst, op basis van 16 meldingen. Inmiddels is het aantal meldingen gestegen naar 74. Ook het Voedingscentrum waarschuwt voor het gebruik van dit voedingssupplement.

Bron: Bijwerkingencentrum Lareb